Kvinna som ser konfunderad ut framför sin dator. Foto: pixabay.com

Lämna material

Det finns vissa saker att tänka på när material ska lämnas för tryck.  

För att undvika tidsspillan och extra kostnader vill vi att du skickar ditt material som tryckfärdiga filer i pdf-format och i inställningarna anger 5 mm utfall och skärmärken. Bilder ställs i färgsystemet CMYK (för fyrfärgstryck) och typsnitten bifogas i pdf-inställningarna. 

Tänk också på att utfallande bilder behöver gå några mm utanför kanten. Om de ligger kant i kant finns risk för att de inte täcker ytan till 100 procent när produkten skärs till rätt format. 

Vektorisering

Logotyper och annan design som ska skäras ut måste vara vektoriserade, gärna i eps-format, och eventuell text ska ligga som textkonturer. Vektorisering innebär, enkelt förklarat, att det finns en bana runt objektet som talar om för maskinen var det ska skäras. Om du har haft en professionell byrå till hjälp att designa din logga har du med säkerhet fått en eps-fil med i levererat logopack.

Loggor vektoriseras på grund av att en vektoriserad fil tål att dras upp till oändlig storlek utan att tappa kvalitet medan en pixlad logga eller annat objekt ”spricker” ganska omgående när de dras upp i större format.  

Vi hjälper till

Behöver du hjälp med att färdigställa ditt tryckoriginal kan vi hjälpa dig mot en kostnad på 500 kr/påbörjad halvtimma (ex moms).

Hör av dig till oss om du behöver rådgivning, supporten är gratis i upp till 20 minuter.

Inställningar i Acrobat

Nedanstående inställningar är viktiga. Se till att "Skärmärken" vid Märken är ibockad och att 5 mm är angivet för alla kanter under "Utfall".
I övrigt fungerar defaultinställningarna fint.

Skärmdump med nödvändiga inställningar i Acrobat markerade med röda ringar.